01

mrt

Biddagcollecte voor Soemba (Indonesië) en Mucabe (Mozambique)

Biddag is van oorsprong het moment om God te bidden de groei van het gewas en de intensieve arbeid te zegenen. Maar biddag gaat natuurlijk veel dieper. Het gaat om een besef dat we in alles van God afhankelijk zijn! Van Hem die het Leven is en het Leven geeft, die alles is stand houdt en verzorgt. Wij hebben de keuze gemaakt de bestemming van de biddagcollecte van 9 maart a.s. evenredig ten gunste van twee projecten te laten komen.

Het eerste project van organisatie de Verre Naasten is op het Indonesische eiland Soemba. De bevolking van het Indonesische eiland Soemba is arm. En de omstandigheden op Soemba bieden niet veel hoop op verandering. Het wegennet is niet geweldig, de landbouwgrond is op veel plekken onvruchtbaar, het is er warm en de meeste tijd van het jaar erg droog. Oogsten is niet vanzelfsprekend: onregelmatige regenval en soms ook insectenplagen maken een goede opbrengst onzeker. Toch zitten ze er niet bij de pakken neer.

Met adviezen en coaching van de landbouwontwikkelingsorganisatie Yakerrsum werken de Soembanezen aan hun toekomst. Ze krijgen daardoor de kans om beetje-bij-beetje uit de armoedespiraal te komen.
Op deze biddag vraagt De Verre Naasten aandacht voor het mooie, veelzijdige werk van Yakerrsum. Dat gaat ondermeer om de verstrekking van studiebeurzen, een aanbod van praktische landbouwcursussen, de uitgifte van zaailingen van lokaal goedgroeiende gewassen (vooral bomen), slimme bemestingsadviezen of financiële steun bij de aanleg van een wateropvangbak en -leidingen. De medewerkers van Yakerrsum coachen zo’n 140 boerengroepen in bijna 80 dorpen om de traditionele landbouwgebruiken te verbeteren.

Het tweede project wat we willen steunen is van het Deputaten diaconaat. Het gaat om Dorpsontwikkeling, Mocuba e.o. Al heel wat jaren steunen kerken ontwikkelingshulp in telkens weer andere dorpen in de regio Mocuba van de provincie Zambezia in Mozambique.

Daar gebeuren mooie dingen onder leiding van de Evangelische Alliantie van Mozambique, een samenwerkingsplatform van bijna alle locale christelijke kerken. Samen met de bevolking wordt gekeken wat er nodig is om de voedselzekerheid in de regio veiliger te stellen. De projecten worden vaak met hulp en deskundigheid van de lokale overheid en in samenwerking met de plaatselijke kerken uitgevoerd. Enkele projecten zijn: een klein veeproject, een maïsproject, gewasverbetering en de daarbij behorende training e.d. Deputaten diaconaat werken bij dit project nauw samen met TEAR.

Naast de collecte kunnen giften via de bankrekening 36.30.00.402 (diaconie) o.v.v. biddagcollecte 2011 overgemaakt worden.

« Naar overzicht

Wees de eerste die reageert op dit bericht! Klik op Plaats een reactie hierboven.

Vul hieronder je gegevens in om te reageren op dit bericht.