29

jan

Gelijk oversteken op hulpverleningszondag

Op 3 februari 2013 staat de jaarlijkse hulpverleningszondag gepland: één dag in het jaar die in onze kerken sinds de watersnoodramp van februari 1953 in het teken staat van hulp aan de naaste in nood. Dit jaar is het thema ‘Gelijk oversteken’.

Gelijk oversteken! Dat zeggen kinderen tegen elkaar als ze iets met elkaar ruilen zoals knikkers, actieplaatjes- of poppetjes, autootjes, boekjes, pennen, enz. Dat zeggen ze omdat ze geen risico willen nemen: er moet echt geruild worden. Meestal is niet de daadwerkelijke waarde belangrijk maar of het kind iets graag wil hebben of niet. En met het ‘gelijk oversteken’ beklinken ze dan de ruil, want kinderen denken dat ze er beter van worden.

Gelijk oversteken is ook wat wij als volwassenen doen in een winkel: we halen boodschappen en betalen er een ‘redelijk’ bedrag voor. Maar als het gaat om helpen, wordt alles anders. Dan is het niet meer ‘gelijk oversteken’ maar dan geven we iets weg zonder dat we er iets voor terugvragen. Helpen is dus heel eenzijdig. Je kunt iemand helpen zonder dat je een band met hem of haar hebt: je ziet de nood van die ander en je helpt. Je kunt zelfs onbekend blijven. Al willen we eigenlijk wel graag iets terug hebben… op z’n minst een ‘dankjewel’ van de ander.

Als we arme mensen helpen, verwachten we diep van binnen ook dankbaarheid. En arme mensen weten dat ze ‘dank u wel’ moeten zeggen. Doen ze dat niet dan kan de hulp soms zomaar stoppen - aan de andere kant zeggen we dat iemand recht heeft op hulp. Waar we het meestal niet over hebben, is de vraag waarom die ander hulp nodig heeft. We vragen
ons vaak ook niet af welke hulp eigenlijk het beste is en welke hulp volgens de ander zelf nodig is. Het gebeurt dat we niet echt aandacht schenken aan de man of de vrouw die hulp vraagt en dat we ons niet echt in zijn of haar situatie verdiepen. Vaak blijven we steken bij onszelf: wij zijn rijk dus wij kunnen iemand in nood helpen en denken te weten wat goed is voor de ander.

Binnenkort ontvangt u in de postvakjes een folder met daarin de projecten die we kunnen steunen met de hulp verleningszondag. Tevens is er tijdens de hulpverleningszondag een powerpoint precentatie. De Diaconie
 

« Naar overzicht

Wees de eerste die reageert op dit bericht! Klik op Plaats een reactie hierboven.

Vul hieronder je gegevens in om te reageren op dit bericht.