27

mei

Invoering buddy- systeem moet jongeren begeleiden in zoektocht

Invoering buddy- systeem moet jongeren begeleiden in zoektocht. Mentoraat binnen gemeente bevordert het omzien naar elkaar.
Het jeugdteam is al geruime tijd bezig met het opzetten van een mentoraat, ook wel buddy- systeem genoemd. Hierin worden meelevende gemeenteleden begeleiders van jongeren in het kerkleven. Door de inzet van kerkenwerker Kees Nijenhuis binnen de gemeente komt dit plan in een stroomversnelling en wordt mogelijk met ingang van het nieuwe kerkelijk jaar al ingevoerd.

Diverse gemeenteleden worden in de nabije toekomst gevraagd of ze mentor willen worden. “De mentor houdt contact met de persoon waaraan hij of zij is gekoppeld”, legt Kees Nijenhuis uit. “Dit betekent dat je af en toe een praatje maakt in de hal van de kerk, een kaartje stuurt bij verjaardag of andere belangrijke momenten in het leven. Kortom, op een positieve manier meeleven vanuit de gemeente.”

Door allerlei veranderingen in de maatschappij is het behoren tot een kerkgemeenschap tegenwoordig al lang niet meer vanzelfsprekend, aldus Nijenhuis. Van allerlei kanten wordt aan de mensen getrokken; door onder meer televisie en internet lijkt alles bereikbaar. De keuze is ontzettend groot. Dat maakt een zoektocht naar een basis in het leven vooral voor de jongeren best wel ingewikkeld.

Het mentoraat moet een onderlinge band tussen gemeenteleden en jongeren versterken. “Als de jongeren alleen al weten dat er iemand binnen de kerk is die om hem of haar denkt, biedt de kerkgemeenschap een veilig onderkomen”, weet de kerkenwerker die sinds april binnen onze gemeente werkzaam is.
Kees Nijenhuis heeft een goede ervaring met het mentoraat. In een vorige gemeente heeft hij een soortgelijk project mede opgezet. Het jeugdteam begint zo langzamerhand met het werven en informeren van mentoren.

“We hopen van harte dat de gemeente dit project positief ontvangt en er ook aan mee wil werken”, spreekt Nijenhuis namens het jeugdteam. “Op deze manier kunnen we vormgeven aan het omzien naar elkaar en het samen gemeente zijn.”

« Naar overzicht

Wees de eerste die reageert op dit bericht! Klik op Plaats een reactie hierboven.

Vul hieronder je gegevens in om te reageren op dit bericht.