19

jul

Nodig iemand uit om kennis te maken in kerkproeverij

Heb je weleens iemand die niet gelooft of Jezus niet kent uitgenodigd om mee naar de kerk te gaan? Vaak durven we dit niet en gaan deze stap dan ook maar uit de weg. In september doet onze kerk mee aan de kerkproeverij, een landelijke campagne om gasten uit te nodigen voor een dienst. Dit kan de buurvrouw zijn die wel gelovig is terwijl ze al vele jaren niet meer naar de kerk gaat, maar ook die ene collega die niet zoveel van geloof moet hebben maar toch af en toe belangstellend is naar jouw ervaringen. 

"Het is eigenlijk de bedoeling dat ieder gemeentelid iemand uitnodigt", legt Adrie Oosterhuis van de Commissie Ondersteunig Erediensten (COE) uit. "We hopen zo op een bomvolle kerk, het wordt vast een feestelijk gebeuren." De dienst - met als thema Verbinding - heeft een laagdrempeling karakter en wordt geleid door ds. Jansen van Zuidhorn. De liturgie zal zoveel mogelijk worden aangepast met onder meer herkenbare liederen. 

Na de dienst is er een soort van High Tea waarbij het tijd is voor ontmoeting en het drinken van koffie of thee. "Onze jongeren zijn dan samen bezig geweest  met koken en bakken en hebben allerlei hapjes en koekjes bereid", vertelt Oosterhuis enthousiast. Dus daarom 10 september! Een mooie aanleiding om eens iemand uit jouw omgeving te laten kennismaken met de plek, die voor jou zo bijzonder waardevol is. Nodig die ander eens uit om te proeven van de stilte, de woorden uit de Bijbel, de gemeenschap en... de koffie of thee.

 

Tips voor gemeenteleden

Ik wil best iemand uitnodigen, maar hoe doe ik dat? Vijf tips. De praktijk leert dat het spannend is om iemand uit te nodigen een keer mee te gaan naar de kerkdienst. 

  1. Bid en denk goed na over wie je uitnodigt. Mensen uitnodigen met wie je weinig relatie hebt, werkt meestal niet. Het gaat om buren, kennissen of vrienden die niet (meer) naar de kerk gaan en met wie je een relatie hebt, die jou vertrouwen.
  2. Houd de uitnodiging luchtig, vrijblijvend: “Zou het je wat lijken om een keer mee te gaan naar mijn kerk? Ik zou het in ieder geval leuk vinden. Deze zondag is speciaal voor gasten.”
  3. Nodig mensen persoonlijk uit, niet via een briefje door de brievenbus.
  4. Vertel erbij dat er niets van hen verwacht wordt, en dat ze kunnen gaan “zoals ze zijn”.
  5. Succes is niet als mensen ‘ja’ zeggen. ‘Nee’ is ook een antwoord.

Klik hier voor een video over de ervaringe met kerkproeverij 

« Naar overzicht

Wees de eerste die reageert op dit bericht! Klik op Plaats een reactie hierboven.

Vul hieronder je gegevens in om te reageren op dit bericht.