24

jan

Reisverslag zendingsdeputaten (2)

Afgelopen oktober brachten vier mensen vanuit Noord-Nederland een bezoek aan het zendingsveld in Zuid-Afrika: de leden van het deputaatschap, br. Jaap van der Vinne; de predikanten Marco Buitenhuis (Noardburgum) en Roel Sietsma (Grootegast); en als notuliste voor de visitatie zr. Madeline Sietsma. Als vijfde vanuit Nederland reisde ook ds. Henk Folkers uit Bennekom mee als adviseur.

Hieronder volgt deel 2 van hun reisverslag.

Wat zoal opviel in Tshwane
Een voorbeeld van een wijk waar de sociale structuur sterk verandert, is Akasia, waar zendeling Dirk Maurits Boersma en zijn vrouw Rinette werken. Zij hebben gekozen voor het werken en wonen op dezelfde plaats, en zo vormt zich feitelijk bij hen aan huis een huisgemeente van mensen uit de buurt. In de wijk wonen zwarten, van wie velen welgesteld zijn; en blanken, van wie velen arm zijn. Tot nu toe komen er slechts zwarten naar de bijeenkomsten in Living Hope, maar de hoop is, dat de gemeente alle lagen van de wijkbewoners zal gaan aanspreken. Een boeiende ontwikkeling.

In alle zendingsgemeenten wordt veel aandacht besteed aan de vorming van kleine groepen. Het is een terugkerend thema in besprekingen van het zendingsteam. Wat in Nederland, Europa en Amerika gebeurt, gebeurt ook in Afrika. Het besef dat de kracht van de christelijke geloofsbeleving ligt in de persoonlijke betrokkenheid, vinden we ook hier.
Het is in zendingssituaties een veel gezien verschijnsel, dat er eerst vrouwen en kinderen komen, en als de kerk door hen goed bezocht wordt, is het voor de mannen moeilijk om hun plaats in te nemen. Dit is een thema dat door de werkers in Tshwane is besproken, en waar in de praktijk aandacht aan wordt geschonken. Het is niet zo gemakkelijk dit te veranderen, en het was temeer een reden tot vreugde om te zien hoe bijvoorbeeld in de jonge gemeente te Soshanguve F4 een ruime groep mannen, vanaf het begin van het ontstaan van de gemeente, actief is.


Ze vormen een groep onder leiding van zendeling ds. Piet Magagula, en bereiden zich voor om in de toekomst ambtsdragers in de gemeente te kunnen zijn. Het heeft indruk op ons gemaakt. Ook in de andere gemeenten wordt aandacht gegeven aan de deelname van mannen.
We hebben nu twee namen genoemd van zendelingen in Tshwane. Hier staan ze met hun echtgenotes genoemd: Dirk Maurits en Rinette Boersma; Piet en Salamina Magagula. De andere namen zijn: George en Portia Mnisi, Tjeerd en Mieke de Boer, Pieter en Jenny Boon en Jerry en Togo Mhlanga.

Wat zoal opviel in de Kaap
Het tweede zendingsgebied van de VGK is het gebied rondom Kaapstad, ook de Kaap genoemd. Hier is de VGK in Bellville de zendende kerk. Bellville is een vroegere voorstad van Kaapstad, ongeveer 20 km. van het centrum af. Maar het ligt nu binnen de burgerlijke gemeente Kaapstad (Cape Town).
De zendeling die is uitgezonden, is ds. Carl van Wyk, en hij begeleidt de gemeente te Wesbank, op de Kaapse vlakte, dat is de streek, nog verder verwijderd van het centrum van Kaapstad.

Er is ook een vacature voor een zendeling in Leiden, waar ds. Hannes Breytenbach tot vorig jaar werkzaam was. Hij heeft een beroep naar elders als gemeentepredikant aangenomen. In Leiden werken nu als vrijwilligers het echtpaar Folkert en Hannie Koning, ons wel bekend, aangezien zij meer dan 25 jaar lang de voorlichting voor het zendingswerk in Zuid-Afrika, hier vanuit Noord-Nederland hebben verzorgd. Zij zorgen er nu in Leiden voor dat het nodige allemaal door kan gaan.

Wat bijzonder opviel in Wesbank is de mooie actie van de diaconale raad. Op de Kaapse vlakte is veel armoede en gebrek. Onder leiding van de diaconie van de gemeente van Wesbank zorgen een aantal zusters voor voedselpaketten, die ze verspreiden onder de behoeftige bevolking.

Wat we ook nog meegemaakt hebben
Naast het bezoeken van alle zendingspunten en gemeenten in wording, en de gesprekken met de zendelingen, waren er hoogtepunten in de visitatie.
Het bezoek aan het Theological College ‘Mukhanyo’ was zo’n hoogtepunt.Ook de bezoeken aan hospices en werkers tegen HIV en Aids waren indrukwekkend.
Tenslotte was er het prachtige sluitstuk van de visitatie, een tweedaagse conferentie te Pretoria – INDABA genaamd – over de toekomst van het zendingswerk. Laten we de hoop uitspreken, dat God die toekomst zal zegenen.

« Naar overzicht

Wees de eerste die reageert op dit bericht! Klik op Plaats een reactie hierboven.

Vul hieronder je gegevens in om te reageren op dit bericht.